Havezate Oldengaarde

Over ons

Landelijke vereniging 

De Vakgroep Restauratiestukadoors (VRS) is een organisatie van erkende Meesterstukadoors die zich vrijwel uitsluitend bezig houden met het restaureren van historisch stucwerk. Onze landelijke organisatie stelt zeer hoge eisen aan de restauratie-ethiek en de vakvaardigheid van de leden: in conservering, restauratie, boetseer- en modelleerwerk.

U kunt bij ons terecht voor informatie, onafhankelijk advies en rapportages over het restaureren van alle soorten stucwerk volgens de restauratie-ethiek.

Bekijk een overzicht van de huidige leden onderaan deze pagina, of ga naar Contact.

Ons doel

RESTAUREREN

Ons doel is de zorgvuldige restauratie van verschillende soorten historisch stucwerk, zoals bijvoorbeeld pleisterwerk in middeleeuwse kerken, of met de hand gemodelleerde plafondkunstwerken. Het werk kan dan bestaan uit het aanvullen van lacunes en het consolideren van de ondergrond.

KENNISOVERDRACHT

Wij zetten ons in om dit gespecialiseerde ambacht in al zijn facetten in stand te houden. Hiertoe wisselen de leden hun kennis en bevindingen met elkaar, zoals kennis over historisch materiaalgebruik en toegepaste technieken en gereedschappen.

 Ook lid worden?

ONDERZOEK en ADVIES

Door het vergaren van steeds meer kennis over stucwerk via onderzoek, tillen we de kwaliteit van restauraties en onafhankelijk advies naar een nog hoger niveau. Naar gelang het project kan het noodzakelijk zijn materiaalanalyses uit te voeren, of bijvoorbeeld historisch kleurenonderzoek.

vakgroep restauratie stukadoors stucadoors

Restauratiekwaliteit

Onderzoek - Diagnose - Behandelplan

Iedere restauratie wordt voorafgegaan door een gedegen vooronderzoek van het schadebeeld. Op basis daarvan wordt een diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld voor de conservering van historisch materiaal en het herstel van beschadigingen.

Netwerk in de branche

De leden van onze vakgroep werken nauw samen met andere restaurerende bedrijven in de sector, zoals restauratieschilders en restauratie bouwbedrijven. Veelvuldig wordt overlegd met architecten en gemeentelijke monumentenzorgen, met professionele monumentenorganisaties en belangengroeperingen.

Inmiddels wordt steeds intensiever samengewerkt met verschillende restauratoren. Studenten aan de Universiteit van Amsterdam krijgen de gelegenheid kennis te maken met het restauratievak van de stukadoor. 

 

Onze leden

De eisen en kwaliteitsnormen liggen bij onze vakgroep zeer hoog. Zo verwachten we dat de werkzaamheden van potentiële leden minimaal voor 90% uit restauratie, modelleerwerk of boetseren bestaan. Een potentieel lid hoeft in principe niet al ergens bij aangesloten te zijn: wij vragen geen diploma, maar bewijs van kennis en kunde, en het nastreven van de restauratie-ethiek. Na een initiële accreditatie start een periode van een jaar als aspirant lid. In dit jaar komt de verdere beoordeling tot stand. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Hieronder een overzicht van de huidige leden.

Restauratie-Atelier Bjorn Fleuren

Rene van Olphen Stucadoors- en Restauratiewerken

Schuller
Restauratiestukadoors

Oudman stukadoor & restauratiewerken

Stucadoors- en Restauratiebedrijf Zardoni

Ambacht & Restauratie
Miguel van Schoonhoven

2020 Restauratie Advies | Bureau voor Bouwhistorie
Miguel van Schoonhoven

Logo Renate Oosterloo Restauratie

Oosterloo Restauratie